När du är på marknaden för en ny dator finns det några saker du bör tänka på innan du gör ditt köp. Här är fem av de viktigaste:

 

  1. Vad behöver du den till?

 

Detta är förmodligen den viktigaste frågan att ställa sig innan du köper en ny dator. Vad planerar du att använda den till? Om du behöver den till jobbet vill du ha en maskin som klarar tunga uppgifter. Om du bara använder den för grundläggande användning i hemmet räcker det förmodligen med en billigare modell.

 

  1. Hur mycket är du villig att spendera?

 

Datorpriserna varierar kraftigt, så det är viktigt att fastställa en budget innan du börjar handla. Det är också viktigt att komma ihåg att du måste räkna in andra kostnader, som uppgraderingar av programvara och hårdvara, i din totala budget.

 

  1. Vilken typ av operativsystem vill du ha?

 

Datorer levereras med antingen Windows eller Mac OS X förinstallerat. Om du redan är bekant med ett operativsystem och känner dig bekväm med att använda det, kanske du vill hålla dig till det du känner till. Om du däremot inte är säker på vilket operativsystem som är rätt för dig kan du överväga att prova både Windows och Mac OS X i en butik innan du fattar ditt slutgiltiga beslut. Läs mer om ämnet på sidan här.

 

  1. Vilken storlek behöver du?

 

Datorer finns i alla former och storlekar nuförtiden, från små bärbara datorer till stora allt-i-ett-datorer. Se till att du väljer den storlek som passar dina behov. Om du planerar att ta med dig datorn på resande fot kan en liten bärbar dator eller netbook vara det bästa alternativet. Om du behöver mycket skärmutrymme kan en allt-i-ett-dator eller en stationär dator vara ett bättre val.

 

  1. Vilka funktioner vill du ha?

 

När du har svarat på de fyra första frågorna är det dags att börja fundera på specifika funktioner som är viktiga för dig. Behöver du en inbyggd CD/DVD-enhet? En högupplöst skärm? En snabb processor? När du handlar datorer ska du se till att jämföra de olika modellerna för att hitta den som har de funktioner som är viktiga för dig. Vill du läsa mer om teknik? Klicka sedan här.